четвер, 11 лютого 2010 р.

Знайомимося з творами образотворчого мистецтва

     Рилов Аркадій Олександрович
(1879 - 1939)

      Аркадій Олександрович Рилов - відомий російський живописець і графік.
       Народився А.О. Рилов в дорозі, коли батьки його їхали до Вятки. Цьому місту, де майбутній художник виріс, довколишній природі, своєму дитинству Рилов присвятив прекрасні сторінки спогадів.

      У 1894 р. Рилова запросив до себе в майстерню А. І. Куїнджі, навчання в якого давно було заповітною мрією молодого художника. Рилова в повному розумінні слова можна вважати учнем і послідовником Куїнджі. Вони дивно близькі по характеру художнього дарування

      Сучасників уразило молоде, радісне відчуття, яким пронизані його пейзажі. Це спосіб вічно торжествуючого, вічно змінного життя, коли один момент швидко змінює інший і всі вони рівно прекрасні. В картині «В блакитному просторі» (1918). Змальований весняний легковажний ранок над морем, що хвилюється, потоки золотистих променів сонця, білі лебеді, що летять на батьківщину, земля із залишками снігу, що сходить, і легке парусне судно, спрямоване назустріч сонячним променям.
      Рилов володів ще одним рідким даром – педагогічним. До революції він вів «клас малювання тварин» в Малювальній школі. Його поради і вказівки цінували не лише учні, але і маститі художники. Настільки ж цінували його рідку душевну чистоту і любов до людей. Він взагалі любив весь живий світ, і цей світ платив йому тим же. Його любили птахи та звірі, і прояви такого кохання і довіри викликали здивування тих, що оточують. У своїй майстерні він влаштував куточок лісу. Тут без клітки жили птахи – малинівки, кропив'янки, корольки, повзики, чайка, кулик, бекас... Він їх купував на ринку або де-небудь підбирав, хворих і таких, що ослабли, виходжував, вигодовував, а по весні відпускав на волю. Тут же були два мурашники. У А.О.Рилова жили ще зайці, білки, мавпа і інші тварини. Не боялися його і багато полохливих звірів і птахів, без страху приходили і прилітали в його літню лісову майстерню, зовсім як до казкового лікаря Айболита.
Рилов А. «У блакитному просторі»


Рилов А. «Польове пижмо»






Немає коментарів:

Дописати коментар