середу, 20 листопада 2013 р.

Засідання Всеукраїнського круглого столу

15 листопада 2013 року в Міністерстві освіти і науки під головуванням заступника Міністра освіти і науки України Бориса Жебровського відбулося засідання круглого столу з питань практичного впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти у перших, других класах загальноосвітніх навчальних закладів.
У дискусії взяли участь Панасюк Тамара Вікторівна, заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОНУ, Лідія Щербакова, головний спеціаліст сектору початкової освіти департаменту, заступники директорів з питань початкової освіти загальноосвітніх навчальних закладів з усіх областей України. Харківську область представляла  заступник директор з питань початкової освіти Куп’янського НВК«Школа-гімназія №3» Росолова О.І. (її звіт про засідання ви зараз читаєте).
Розпочинаючи засідання, Борис Жебровський наголосив на важливій ролі заступника директора загальноосвітніх навчальних закладів у впровадженні нового Державного стандарту. Він також поцікавився, як сприймаються нововведення вчителями, батьками та дітьми на місцях.
Активно і детально обговорювалися питання планування навчального процесу, важливість фізкультурних хвилинок у початкових класах, підготовки вчителів початкових класів, використання нових підручників, шкали оцінювання учнів, впровадження новітніх технологій у навчальний процес та обладнання для комп’ютерних класів.
Впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти
стало потужним поштовхом для оновлення і покращення якості початкової освіти, для перегляду кожним вчителем власного досвіду і пошуку нових шляхів у побудові навчально-виховного процесу. Педагоги Куп’янського НВК «Школа-гімназія №3» активно включилися у даний процес і з початку 2012 року визначили пріоритетні напрями роботи для успішної підготовки, а потім і реалізації вимог Держстандарту і нових навчальних програм.
         Одним із головних завдань кожного закладу освіти та вчителя початкових класів полягає в тому, щоб створити для кожного учня оптимально сприятливі умови для його всебічного розвитку. Тому першочерговим кроком до успішної реалізації вимог Держстандарту визначили створення освітньо-виховного та здоров'язбережувального середовища. У закладі для цього є всі передумови.
Так, молодші школярі нашого НВК навчаються в окремому комфортному корпусі навчального закладу. Кабінети 1-2-х класів забезпечено новими меблями (одномісні парти, шафи для одягу), комп‘ютерами, ноутбуками.  У класах установлено  енергозбережувальне освітлення. Для початкової школи придбано мультимедійний проектор, екран, телевізори. Оформлено ігрові кімнати. В класах є можливість використовувати Інтернет, всі  вчителі володіють комп‘ютером. Активно залучаються до програми «Електронний щоденник». Для проведення уроків фізичної культури  корпус початкової школи має спортивну залу  і різноманітне спортивне обладнання
Наш заклад активно брав участь у проведенні Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику!», у ході якої основна увага приділялась  створенню сприятливих умов для навчання шестирічок під час адаптаційного періоду.
Окрім того, ми забезпечені в повному обсязі нормативно-правовими документами, навчально-методичною літературою. Успішно працюємо над матеріально-технічним забезпеченням навчально-виховного процесу. Зокрема, для забезпечення викладання в 2 класі предмету «Сходинки до інформатики» за рішенням міської ради отримали  комп’ютерний клас саме в корпусі початкової школи.  Вчителі придбали електронні навчальні посібники, рекомендовані МОНУ,  та  активно використовують їх в навчально-виховному процесі.
         Активно ведеться робота по забезпеченню кабінетів початкової школи та  шкільної бібліотеки сучасною літературою та періодичними виданнями для молодших школярів, вчителів. Закінчена підписка на періодичні видання на новий навчальний рік.
Таким чином у закладі створено належні умови для організації навчання не тільки для першо- і другокласників, а й для всіх учнів початкової  школи.
Тому особлива увага у поточному навчальному році в закладі приділяється методичному супроводу вчителів початкових класів. За допомогою «Школи для вчителів перших класів» і «Школи для вчителів других класів», які організовані в місті Куп’янськ, учителі  опрацьовують проблемні питання, що виникають під час викладання за новими навчальними програмами. На науково-практичних семінарах опрацьовані  питання -теоретичних та практичних аспектів упровадження Державного стандарту початкової загальної освіти  за підручниками та зошитами для учнів 2 класу; актуальність упровадження вербального оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4 класів з фізичної культури, основ здоров’я, музичного та образотворчого мистецтва, інтегрованого курсу «Мистецтво», з предмета «Сходинки до інформатики». Обговорили проблеми упровадження Державного стандарту у частині контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи.
Як підсумок зустрічі, усі учасники позитивно оцінили стан упровадження Державного стандарту у початкових школах.

«Ця зустріч стала лише початком роботи з керівниками – практиками навчальних закладів, які поділилися корисним досвідом зі своїми колегами з різних регіонів. Всі доцільні пропозиції будуть обов’язково враховані», – запевнив Борис Жебровський.

Немає коментарів:

Дописати коментар