понеділок, 29 серпня 2011 р.

Єдиний перший урок «Україна – наш спільний дім» для учнів початкових класів


Перше вересня за традицією розпочинається Першим уроком, який присвячується вагомим подіям у житті українського народу. Цього навчального року такими віхами є 15-та річниця Конституції України, 20-та річниця незалежності України, яку відзначаємо 24 серпня. З метою відзначення цієї знаменної дати 2011/2012 навчальний рік в загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах розпочинається 
                                             Першим уроком на тему: «Україна - наш спільний дім».

Завданням проведення єдиного уроку є перш за все формування в учнів почуття патріотизму, розкриття історичного значення проголошення незалежності України.
Бажано провести цей урок на базі шкільних, краєзнавчих музеїв.
Урок може бути проведений для окремого класу, паралелі чи всієї школи.
Громадянська свідомість починає формуватися у молодшому шкільному віці, коли досвід дитини тісно пов'язаний з усім новим, яскравим. Дитина відчуває в собі любов до своєї сімї, школи, місця, де живе. Незабутні враження дитинства залишаються на все життя, створюючи міцний ґрунт для глибоких, усвідомлених патріотичних почуттів, які зміцнюються і поглиблюються в міру того, як дитина росте.
Тому перший урок у початковій школі має переконати учнів, що найкраща земля та, де ти з’явився на світ, живеш, де мешкає твоя родина, друзі. Він повинен розширювати та поглиблювати знання про Україну, викликати почуття любові до Батьківщини, гордості за її здобутки, сприяти формуванню національної свідомості, вихованню справжніх громадян-патріотів, які люблять свою країну, бажають примножувати її славу, боротися за щастя і незалежність. У процесі організації роботи з першокласниками рекомендуємо надати перевагу ігровим формам, діалогічному способу спілкування. Важливо, щоб першокласникам цей урок (як урок-свято) запам’ятався на все життя, сприяв згуртуванню дитячого колективу.
Окрім того, перший урок у 1 класі варто поєднати з ознайомленням першокласників зі школою, її традиціями, історією їх населеного пункту.
Метою уроку для учнів 2–4 класів має бути сприяння формуванню і розвитку уявлень про такі поняття і положення, як: «Моя Батьківщина – Україна», «рідний дім», «патріот і громадянин». Бажано, щоб учні розуміли, що вони, їх родини – це складова народу України, усвідомлювали, що успішне навчання в школі, – це їх обов’язок перед суспільством і державою.
Форма проведення уроку повинна забезпечувати реалізацію його виховних завдань, наприклад: свято-презентація, гра-мандрівка, усний журнал, турнір знавців, вікторина, уявна подорож з використанням матеріалів українського народознавства, художніх творів, віршів про рідну землю тощо. Головне, що обираючи форму Першого уроку, педагогу доцільно враховувати вікові особливості та рівень готовності класу сприймати певні види роботи,  використовувати творчий потенціал учнів. Доцільним також буде проведення конкурсів малюнків, наприклад, на тему: «Ми живемо в Україні, ми дуже любимо її».
Унаочненням на уроці можуть слугувати ілюстративні матеріали. Це репродукції краєвидів України, національне вбрання українців різних регіонів, портрети відомих діячів історії, політики, культури, фотокартки самих дітей, їхніх родин.
Підбиваючи підсумки Першого уроку, варто підкреслити, що кожний учень може зробити свій внесок у становлення нашої держави. Виконувати конституційні обов’язки громадянина, наполегливо вчитися, бути патріотом – це посильний подарунок до ювілею України.
Структура та план проведення уроку це творчий доробок кожного вчителя, важливо, щоб захід пройшов урочисто, з яскравими та цікавими моментами, запам’ятався учням надовго. На допомогу вчителям пропонуємо розробки «Першого уроку» провідних учителів початкових класів Харківської області.
Урок у 1 класі 
Урок у 2 класі 
Урок у 3 класі 
Урок у 4 класі 

Немає коментарів:

Дописати коментар