четвер, 25 лютого 2010 р.

Знайомимося з творами образотворчого мистецтва


Огюст Ренуар (1841 - 1919)

Для мене картина...має бути завжди приємною,
радісною і красивою, так – красивою!
У житті досить нудних речей, не фабрикуватимемо
ще нових. Я знаю, важко добитися визнання того,
що живопис може бути дуже великим
живописом, залишаючись радісним.
О. Ренуар

        Пьер Огюст Ренуар народився 25 лютого 1841 року в Ліможе в багатодітній сім’ї кравця. Коли сімейство перебралося до Парижу, він був ще зовсім дитиною. Відданий в навчання у фарфорову майстерню, Ренуар здобув ремісничу освіту, спочатку працював як художник-декоратор по фарфору в майстерні, а потім розписував віяла і полотняні штори.


         Молодший брат Ренуара Едмон розповідав: «З того, що він малював вугіллям на стінах, зробили висновок, що у нього є здібності до професії художника. Так сталося, що наші батьки віддали його до живописця по фарфору. Йому пощастило, що відбувається не завжди. Юний Огюст серйозно взявся за освоєння ремесла: кінчався день, і, озброївшись картоном більше його самого, він вирушав на безкоштовні курси малюнка. Так продовжувалося два або три роки. Він швидко прогресував: через декілька місяців учнівства йому вже доручали розписувати предмети, які дають зазвичай робочим, що зробило його об’єктом жартів – його дражнили Мосьє Рубенс, він плакав, тому що над ним сміялися».

         Батьки майбутнього художника знали, як важко даються гроші – професія кравця дозволяла Леонару Ренуару насилу годувати семеро дітей. Огюст Ренуар розумів, яку роль в його майбутньому зіграла сім’я. Саме від батьків він отримав і проніс крізь усе життя пошану до ремесла. Ренуару подобалося, що його батько і мати були людьми простими: «...коли я думаю, що міг би народитися у інтелектуалів! Мені знадобилися б роки, аби звільнитися від всіх їх ідей і бачити речі такими, які вони є насправді, і мої руки не були б тоді досить спритними». У чомусь він став таким, якими були вони. Адже, за його власними словами, «яблуко не може дозріти на сливовому дереві».

Дві дівчини, що читають в саду


Дівчинка, що читає
Портрет Жана і Женев’єви Кайботт


Випуск підготували:
Коваль О. А., викладач кафедри методики
дошкільної та початкової освіти
Гур`єва О.А., лаборант кафедри

Немає коментарів:

Дописати коментар